About Baza

Baza Seeds Holland is inmiddels ruim 70 jaar actief in de markt van tuinzaden.

In 1947 vestigde Opa Jacob Bakker zich als gespecialiseerd zaadteler aan de Westerweg in Heiloo. De firma werd opgericht als Bakker’s Zaadteelt & Zaadhandel, later kortweg “Baza”. De zandgronden achter het duingebied van het Kennemerland leenden zich uitstekend voor de teelt van speciale sla-soorten. Met name de veldsla-zaden van Bakker werden hoog aangeschreven en vonden hun weg naar vele telers in Nederland, België en Duitsland.

OverBaza opabakker slaveld


Jacob en Neeltje Bakker hadden 9 kinderen die allemaal in meer of minder mate actief zijn geweest in het familiebedrijf, maar de jongste zoon Cor heeft er zijn levenswerk gemaakt om van Baza een echt bedrijf te maken. In de loop van de jaren werd de vraag naar meer variatie in het zaden-aanbod steeds groter en verschoof de aandacht van de zaadteelt zich steeds meer naar de handel in een brede collectie bloemen-, groente-, en kruidenzaden.

Door dat grotere aanbod werd Baza steeds bekender bij de hobbytuinier. Met name in Nederlandse supermarkten en bouwmarkten. De handige en fraai vormgegeven winkelpresentaties bleken ieder jaar weer een grote impulsverkoop te brengen aan vele winkeliers.

De retailers deden een steeds groter beroep op de creativiteit die in de firma bleek te bestaan. Gezond eten, de vraag naar BIO zaden en “zelf kweken” werden een steeds belangrijker thema in de markt; er kwamen allerlei interessante vragen om mee te denken over groene spaaracties en loyaliteitsprogramma’s. De afgelopen jaren hebben we samen met diverse winkelbedrijven een aantal hele mooie campagnes gemaakt, vaak in private label vormgeving. In dit proces is ons team de laatste jaren ook versterkt met een aantal hele goede vormgevers en product-ontwikkelaars.

Nog altijd als 100% familiebedrijf is de firma nu actief in vele Europese landen, en in bescheiden mate ook daarbuiten. Tijdens onze zoektochten naar bijzondere zaden en unieke kweekmethoden, zijn we in India gestuit op een kleine fabriek waar we inmiddels een intensieve samenwerking mee hebben. In het grensgebied met Bangladesh en West-Bengalen zijn we een uniek duurzaamheids-project gestart. Gebruikte theebalen, die voorheen na verwerking van de oogst werden verbrand, worden nu voor Baza ingezameld en hergebruikt. Inzamelaar, of “ragpickers” ontvangen voor het verzamelen van deze materialen een nette beloning. Vervolgens worden de verzamelde materialen gerecycled tot een nieuw soort kweektassen; we noemen ze “Baza Ragpots”. Op deze link ziet u een documentaire hoe het recycle proces in z’n werk gaat.

overBaza India

In de regio hebben we de afgelopen 3 jaar inmiddels meer dan 600.000 50 liter thee-balen ingezameld en verwerkt tot unieke Baza “Rag” kweektassen. Onze mensen werken er met grote inzet en enthousiasme. Met puur vakmanschap maken we er ieder seizoen weer nieuwe productvormen, en dragen we een deeltje bij een mooiere wereld door het hergebruik van verpakkinsmaterialen.

Baza