Balcony and terrace in the fall

Voor de fijne nasmaak

Tomaten, basilicum en al die andere mediterrane geneugten spelen ook op een beschut terras alleen mee zolang de temperaturen binnen het bereik liggen waar ze zich goed voelen, tussen circa 20 en 25 ºC. Met korter wordende dagen en afnemende zonkracht beginnen ze weg te kwijnen. Maar dan nog rijpen heel wat vruchten bij de juiste behandeling nog na.

Tot ziens, basilicum!

Aan basilicum merk je het het eerst: de planten die je in juni of juli hebt gezaaid, leverden (meestal niet gehinderd door bladluis) een rijk Italiaans aroma op, maar vanaf augustus/september komt het kruid niet meer zo goed op gang. De bladeren worden vlekkerig, de stelen bruin – daar is niks meer aan te doen. Goed voor degenen die enkele porties vermalen basilicum in olie hebben ingevroren! Anders betekent het helaas dat je tot de volgende lente afscheid moet nemen van dit kruid.

Narijpen in huis is mogelijk

Het openluchtseizoen loopt voor tomaten, aubergines en paprika’s nog tot uiterlijk oktober door. Het is niet zo dat alles wat nog aan de planten hangt automatisch nog rijpt, maar met de juiste behandeling kun je nog veel bereiken!

Bron Boek: Een moestuin beginnen – Silke Kluth